+36-1/461-8030 revol@revolution.hu

Hogyan válasszuk ki vállalkozásunk számára optimális vállalatirányítási rendszert?

Egy integrált vállalatirányítási rendszer megvásárlása a vállalat életében kulcsfontosságú kérdés, legyen szó akár az első rendszer bevezetéséről, vagy akár egy meglévő rendszer lecseréléséről. Az ERP (enterprise resource planning – „vállalati szintű erőforrás szükséglet tervezése”) rendszer bevezetése nem tekinthető „csak” egy informatikai befektetésnek, inkább stratégiai eszköznek, amely támogatja a cég hatékonyabb működését. Az egy helyen tárolt naprakész információ biztosítja a gyors reakcióidőt, ezzel támogatva az üzleti döntéseket, a szervezet növekedését és a versenyelőny megszerzését.

Image

Azonban a vállalat számára legmegfelelőbb rendszer megtalálása, kiválasztása nem egyszerű feladat, hiszen a piacon több, különböző célcsoportnak szóló termék is elérhető. A szoftverek összehasonlítása nehézkes, vagy nem is tehető meg. De mégis hogyan tudunk helyes döntést hozni és a szervezetünk számára az optimális szoftver megoldást megtalálni? Jelen írásunk ebben próbál a segítségére lenni.

1. lépés: A kiválasztást végző csoport kijelölése, a kiválasztási folyamat megtervezése

Az integrált vállalatirányítási rendszer bevezetéséhez elengedhetetlen a vezetők, munkatársak támogatása. Első lépésként jelöljünk ki a vállalaton belül egy olyan, kulcsfontosságú szereplőkből álló csoportot, akiknek feladata az ERP rendszer kiválasztása lesz. A tagok a szervezet minden releváns funkcionális területét fedjék le annak érdekében, hogy a cég minden folyamata leképezhető legyen a kiválasztott rendszerben.

Ne feledjük, hogy a szoftver bevezetése során az ő együttműködésükre, támogatásukra és segítségükre is szükségünk lesz. Elengedhetetlen, hogy a munkatársak megértsék az új rendszer képességeit és hatékonyan használják, elfogadják, hosszútávon elégedettek legyenek, így segítve az üzleti célok elérését.