+36-1/461-8030 revol@revolution.hu

Image

Hatékony vállalatirányítási megoldások
Magyarországon működő kis- és középvállalkozásnál

Ügyfél
Seed-Imex Kft.

Megoldások
Microsoft Dynamics NAV
M-Files 

Iparág
Mezőgazdasági gép, berendezés nagykereskedelme

Cégméret
10-19 fő

Ország
Magyarország

A Seed-Imex Kft 100%-ban magyar tulajdonú mezőgazdasági gép- és vetőmag kereskedelmi, valamint technológiafejlesztő vállalkozás. Céget 20 évvel ezelőtt (1996-ban) azzal a céllal alapították, hogy innovatív, versenyképes technológiákat és gépeket biztosítson a mezőgazdasági termelők részére a hatékony gazdálkodás támogatására.

 

A cég fő tevékenységei:

  • energia célú növényolajipari technológiák tervezése és kivitelezése,
  • mezőgazdasági gépek, terménytisztítók, szárítóberendezések, kooperációs gyártásszervezése és forgalmazása,
  • környezet- és talajkímélő növénytermesztési technológiák és eszközrendszerek kereskedelme és fejlesztése,
  • valamint vetőmag-, termény céltermeltetése és kereskedelme.

 

Talajműveléssel kapcsolatban nem csak gépeket, hanem komplex termesztéstechnológiai rendszereket ajánl partnerei részére, melyek nagy hatékonyság mellett teszik lehetővé talajnedvesség megőrző, valamint környezet- és talajvédő gazdálkodást.

Előzmények, az igények megfogalmazása

A cég vezetői számára pár éve világossá vált, hogy céljaik eléréséhez változtatniuk kell a vállalat belső folyamatian, amihez a belső környezet változása nélkül kétesélyes lett volna hozzákezdeni. Mivel a cég régi programjai elavultak és a kontrolling területét is szerették volna erősíteni, döntés született egy új integrált ERP rendszer bevezetése mellett.

A projekt, az új ERP rendszer bevezetésének elsődleges célja: a vállalat eredményességének növelése. Ehhez olyan modern rendszerre van szükség, mely amellett, hogy megbízható alapokkal rendelkezik a hosszútávú fejlesztésekhez, megfelel az aktuális magyarországi jogszabályoknak, törvényi előírásoknak, miközben az agrárium által igényelt rugalmasságot is képes támogatni. A jogszabályoknak megfelelő, azokat követő ERP rendszert a piacon nem lehetetlen találni, ugyanakkor az agrárszektorban a klasszikus ERP rendszerek nem, vagy nehezen támogatják a biológiai környezetből fakadó jellemzőket: mennyisségi változásokat, szezonalitást, stb. A vállalat a fenti igényeket egy rendszerrel támogató megoldást a REVOLUTION Kft. Agrárkereskedelmi moduljával kiegészített MS Dynamics NAV rendszerében találta meg. A REVOLUTION Kft. korábbi tapasztalatai és az agrárszektorban prosperáló ügyfelei által megfogalmazott igények alapján, már rendelkezett a bevezetéshez szükséges iparági ismerettel valamint az MS Dynamics NAV rendszerhez önállóan fejlesztett saját agrárkereskedelmi modullal. A cégvezetés meggyőződött arról, hogy a modern MS Dynamics NAV rendszer bevezetése nemcsak a programok, hanem az üzleti, gazdasági folyamatok frissítésével is jár majd. Az általános agráripari jellemzőkön túl a Seed-Imex Kft. további specialitásait is támogatni kellett a bevezetésre kerülő rendszerrel:

Madáreleség gyártás (mezőgazdasági termeltetés őstermelők bevonásával, termeltetői szerződés keretében input anyag biztosítással, keveréssel).

Gép és alkatrész kereskedelem (műszaki szaktanácsadással, garanciális alkatrész utánpótlás biztosítással).

Projekt jellegű értékesítés (terményszállító, tároló telepek, növényolaj feldolgozó technológia, akár 4-5 partner bevonásával, próbaüzemmel, üzembe helyezéssel).

Az alkalmazott megoldás bemutatása és a bevezetést követően elért üzleti előnyök.

Az ügyfél által megfogalmazott klasszikus ERP feladatok és agráripari specialitások támogatását az MS Dynamics NAV rendszerrel és a REVOLUTION Agrárkereskedelmi moduljával komolyabb fejlesztés nélkül, minimális testre szabással sikerült megoldani.

Már a bevezetés során megmutatkoztak az új rendszer előnyei. Pl.: a rendszer által a korábbinál tisztább rendbe „kényszerített” cikknyilvántartás azonnal rávilágított az optimálisabb készletgazdálkodás lehetőségeire. A bevezetést követően több más terület (pl. befektetett eszközök) nyilvántartása, könyvelése áttekinthetőbbé, tisztábbá vált a korábbi időszakhoz képest. Csökkent az időszükséglet a készleteket is érintő ajánlatok összeállításánál. Tanulságos volt számunkra, hogy a középtávon jelentkező további eredményekhez nagymértékben hozzájárult, hogy a cég a tervezettnél több időt szánt a rendszer megismerésére.

Az agrárkereskedelmi modullal kiegészített alaprendszer mellé a kontrolling igények további támogatására a NAV rendszerrel a gyártó által integrált Jet Reports jelentéskészítő eszközt, a dokumentumkezelés támogatására pedig a REVOLUTION Kft. által a NAV rendszerrel integrált M-Files dokumentumkezelő rendszert javasoltuk. Az alaprendszer éles indulását követően mindkét kiegészítő alrendszer -beváltotta a hozzáfűzött reményeket.

A Jet Reports-al a cég nemcsak az előre elkészített, szabadon letölthető lekérdezés sablonok közül tudott válogatni, hanem a korábbi Excel elemzéseinek struktúráját is meg tudta tartani, azzal a jelentős különbséggel, hogy az információt nem többszörös (hibalehetőségeket bőven tartalmazó) manuális konverziót követően kapják meg a döntéshozók, hanem direkt, a könyvelt adatokból. Pár napos oktatást követően a cég önállóan tudta kezelni az eszközt, mára pedig saját, egyedi sablonokat készít.

Hasonló a helyzet a NAV rendszerrel integrált M-Files dokumentumkezelő rendszer esetében is. A bevezetés során első körben a klasszikus szállítói számla és szerződés iktatás valósult meg. A továbbiakban a cég rövid oktatást követően nemcsak az agrár üzleti folyamatihoz szükséges dokumentum sablonokat, hanem saját egyedi irattár struktúrát hozott létre.

Az új rendszer középtávon is beváltotta a hozzá fűzött reményeket a cég eredményességének támogatásában.