+36-1/461-8030 revol@revolution.hu

Image

Tradicionális vállalat,
megújult, hatékony
döntéstámogatási háttérrel

Ügyfél
Balatoni Hajózási Zrt.

Megoldások
Microsoft Dynamics NAV
M-Files

Iparág

Belvízi személyszállítás

Cégméret
300-499 fő

Ország
Magyarország

Letöltés
Esettanulmány
A Balatoni Hajózási Zrt. a régió egyik legmeghatározóbb vállalkozása, mely több mint 170 éve szállítja a vendégeket a Balaton vizén. Tevékenysége nagy részben a turisztikai, közlekedési piacra koncentrálódik, de a személyhajózás és a kompközlekedés mellett a vitorláskikötők üzemeltetése is a vállalat profiljába tartozik. A Balatoni Hajózási Zrt. fennállása alatt a balatoni turizmus alappillérévé vált, mottójuk, ”Ha Balaton, akkor Hajózás!” is ezt hivatott kifejezni.
”Célunk, hogy a Balatoni Hajózási Zrt. egy 21. századi, modern vállalat legyen! Nem csak egy ERP rendszert kerestünk, hanem olyan szakértő bevezető csapatot is, akik megfelelően támogatják a projekt sikerességét. A Microsoft Dynamics NAV ERP rendszer és a REVOLUTION csapata bebizonyította, hogy jól döntöttünk.”

Veigl Gábor - Balatoni Hajózási Zrt.
gazdasági és stratégiai vezérigazgató-helyettese

Előzmények, az igények megfogalmazása

A vállalat működésének támogatására közel két évtizeden keresztül egy helyi, informatikai cég rendszereit használta. A részben közös fejlesztésben formálódott rendszer, leginkább a pénzügyi, könyvelési, számviteli alapfunkciókat szolgálta, és az egyéb szakterületek, ágazatok támogatását sziget rendszerekkel oldották meg, melyek jellemzően nem álltak közvetlen online kapcsolatban az alaprendszerrel. 2015-ben a Balatoni Hajózási Zrt-nél menedzsment váltás történt. Az új célok és elvárások teljesítéséhez, a pontos tervezéshez szükségessé váltak egységes, naprakész vállalati adatok, melyek a korábbi sziget rendszerekből nem voltak biztosíthatók. Az ERP beszerzés folyamatáról és tapasztalatairól Veigl Gábor, a BAHART gazdasági és stratégiai vezérigazgató-helyettese nyilatkozott.

Az ERP rendszer kiválasztásának folyamata

”Az új rendszer kiválasztásánál fontos szempont volt, a Balatoni Hajózási Zrt.-nél, hogy a bevezetésre kerülő rendszer szállítófüggetlen, és felhasználóbarát legyen. A potenciális szoftverkiválasztás alapvetően informatikai szakértő kolléga bevonásával zajlott. Felmértük azokat a piacon elérhető és számunkra megfizethető lehetőségeket, amik a fentieknek eleget tettek és így jutottuk el a Microsoft termékpalettájában található Microsoft Dynamics NAV-hoz.” 

A harmadik komoly tényező az időfaktor volt. ”2016 tavaszán indult el a vállalatirányítási rendszer bevezetésének az előkészítése. Tehát nagyon kevés volt az az idő, ami a 2017 január 1-jei indulás előtt rendelkezésre állt, hiszen összesen egy félév maradt arra a szállító kiválasztása után, hogy a projektet előkészítsük. Ennek mentén egy nagyon intenzív munkára volt szükség a kiválasztott partnerrel együtt, ráadásul úgy, hogy a vállalatban nagyon kevés volt az olyan kolléga, aki rendelkezett már vállalatirányítási rendszer használatának gyakorlatával, vagy akár bevezetési tapasztalatával. A többieknek ez valóban teljesen új volt.” 

A pályázat kiírását követően a REVOLUTION Software Kft, a Balatoni Hajózási Zrt-nél egy Diagnosztikai felmérést végzett, hogy a vállalat megismerése mellett, a Microsoft Dynamics NAV vállalatirányítási rendszer bevezetésére és fejlesztésére megalapozott és pontos ajánlatott tudjon adni. 

Diagnosztika

A helyszíni diagnosztikát követően - mely az Ügyfél oldaláról olyan szakemberek részvételével történik, akik teljes mértékben átlátják a jelenlegi, illetve tisztában vannak a jövőbeli folyamatokkal - részletes dokumentálásra kerültek a felmérés során elhangzottak, illetve feltárt folyamatok, mely dokumentáció ezt követően az Ügyfél számára is átadásra került. A Balatoni Hajózási Zrt. szabadon felhasználhatta az átadott dokumentációt más szállítókkal való tárgyalások során is.

Bevezetés

A REVOLUTION Software Kft. több mint egy évtizedes Microsoft Dynamics NAV vállalatirányítás rendszerben szerzett tapasztalatával a bevezetés alatt nem csak a rendszerben található alapvető ügyviteli, logisztikai, kereskedelmi és számviteli elvárásoknak megoldásokat nyújtotta a Balatoni Hajózási Zrt-nek, hanem a specifikus, egyedi elvárásokat is tudta teljesíteni, jellemzően a jegypénztárak és az üzemeltetési területeken. 

A jegypénztári modul bevezetése előtt manuálisan, a hajó és kikötőnaplókból történt az utasok számának meghatározása, de azzal kapcsolatban, hogy az adott napon, vagy adott járaton mennyit teljesített a hajó, mennyire volt kihasználva, arról nem volt pontos adatuk. Nem voltak összekötve a pénztárak, így a kapacitástervezés- és figyelés is tapasztalati úton történhetett. “A korábbi rendszerben egy sokkal szűkebb információs tartalom mellett adtuk ki a jegyeket. Nem választottuk ki, melyik kikötőből, melyik időpontban, melyik hajóval, milyen kapacitás mellett utazik a szolgáltatást igénybe vevő utas. Korlátozott mód volt a kedvezmények és fizetési módok figyelembevételére is.” 

A REVOLUTION tanácsadói és fejlesztői csapata, egy olyan megoldást dolgozott ki, mely teljesen lefedte az Ügyfél által bemutatott régi rendszer hiányosságait. A jegypénztár, a NAV alap rendszerrel, online módon kommunikáló különálló modul. Az alkalmazás érintő kijelzős monitoron keresztül használható, amely segítségével gyorsan és hatékonyan lehet elvégezni a jegyértékesítési folyamatot. A rendszerhez csatlakoztatott „vevői kijelzőn” a vásárló nyomon követheti a tételek „kosárba" tételét, valamint a számlázási adatok megadásának lépéseit. Ennek a modulnak a segítségével már bármelyik pénztárban, bármelyik hajóra, bármelyik programra lehet jegyet vásárolni, visszaváltani, ezáltal a központban is azonnal nyomon követhetőek a pontos a kapacitások és a terheltségek, naprakész statisztikák és forgalmi adatok állnak rendelkezésre. 

Hasonlóan hatékony megoldások kerültek bevezetésre a vitorláskikötők és az egyéb üzemeltetési területek támogatására, melyek segítségével a Balaton Hajózási Zrt ma már egy korszerű, testreszabott vállaltirányítási rendszer biztosította háttérrel nézhet a jövő kihívásai elé. 

Előnyök

  • Integrált, egységes vállalatirányítási rendszer 
  • Pontos és azonnali információk a menedzsment és az ágazati vezetőknek 
  • Az azonnali információk birtokában folyamatos beavatkozási lehetőség, mélyebb   kontroll
  • Vitorláskikötők átláthatóbb üzemeltetése
  • Gyorsabb ügyfél-, utaskiszolgálás 
  • Online jegyértékesítés alapjainak megteremtése