+36-1/461-8030 revol@revolution.hu

2018. júliusától a NAV bevezeti a számlázók online bekötését is az adóhatósági rendszerbe.

Kedden jelent meg a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján a rendelettervezet, amelyre a 2018-as adócsomag óta készülnek a számlázók: 2018. július 1-től kötelezően be kell kötni a számlázó programokat a NAV-hoz. A türelmi idő tehát 1 év. Összeszedtük, mi mindenre kell figyelni ebben az időszakban a vállalkozásoknak.

Azonnal, de legfeljebb 24 órán belül lesz kötelező az adatszolgáltatás

Ahogy a 2018-as adócsomagból már kiderült, 2018. július 1-től lesz kötelező a számlázó programokat összekötni a NAV rendszerével.

A Nemzetgazdasági Minisztérium kedden megjelent 120 oldalas rendeletterveztének legfontosabb része, hogy a számlázó programnak a számlák adattartalmát azonnal, de legfeljebb 24 órán belül, elektronikus úton továbbítania kell a NAV részére.
A rendelet szerint az információcserének elektronikus adatfeldolgozási eljárás alkalmazásával kell megtörténnie.

Az összekötés és az adatszolgáltatás feltétele az adózói regisztráció, ami az adatszolgáltató végpont és a számlázó program regisztrálását is tartalmazza.

Az újítás célja

Az eredeti tervek szerint a NAV-bekötés 2017. július 1-től lett volna kötelező, így viszont 1 év türelmi időt kaptak a vállalkozások. Az Nemzetgazdasági Minisztérium nem titkolt célja, hogy teljes mértékben rálásson a vállalkozások teljes forgalmára, az adatok összegzését követően pedig minden eddiginél gyorsabban tudják kiszűrni a visszaéléseket.

Az ígéretek szerint a rendszer bevezetésével egyidejűleg megszűnik majd a számlákra vonatkozó tételes áfa nyilatkozattételi kötelezettség, így csökken a vállalkozások adminisztrációs terhe.

A rendszer tesztidőszaka július elsején kezdődik, a témával kapcsolatos újdonságokról, hírekről beszámolunk.