+36-1/461-8030 revol@revolution.hu

2018. január 1-től új bírságot is kivethet a NAV. Jön az adóhatósági eljárási bírság.

Az eddig már ismert adóbírság, mulasztási bírság, késedelmi pótlék mellett 2018. január 1-től új bírságot is kivethet a NAV. Jön az adóhatósági eljárási bírság.

Az adóhatósági eljárási bírság bevezetésének célja, hogy szankcionálni lehessen a az egyes adózókat és az általuk az adóeljárásokba bevont személyeket az adóigazgatási eljárásban tanúsított, a jogszabályokban előírt teendők és lépések elmulasztása, az együttműködési kötelezettségek megszegése, és az eljárás akadályozása esetén.

A tapasztalatok szerint sok esetben húzódnak az eljárások azért, mert valamelyik résztvevő akadályozza az eljárás lefolytatását. Ezért indokoltnak látták a törvényalkotók egy olyan rendelkezés megállapítását, amely az akadályozó magatartások visszaszorítását célozza. Ez lehet:

  • megjelenési kötelezettség elmulasztása
  • tanúvallomás jogosulatlan megtagadása
  • nyilatkozattételi kötelezettség elmulasztása vagy jogosulatlan megtagadása, valótlan tartalmú nyilatkozat tétele
  • iratrendezési, iratpótlási kötelezettség elmulasztása.

Várhatóan az adóhatósági eljárási bírság leginkább az adóellenőrzési eljárásokban lesz alkalmazható, így az eljárások alatt nem lehet majd mulasztási bírságot kiszabni az adózókra, emiatt várhatóan az ellenőrzési eljárásoknak lesz egy külön szankciója.

Az eljárási bírság összege min. tízezer Ft, magánszemélyenként max. 500 ezer, jogi személy vagy egyéb szervezet esetén max. 1 millió forint között mozog majd, mértékét a jogszabály határozza meg.

Az adóhatósági eljárási bírsággal kapcsolatban ugyanakkor számos kérdés vár még tisztázásra, pl. az adózó, az adózó alkalmazásában álló személy, az adózó képviselője/i lesz bírságolható? Illetve, ha többen is érintettek az eljárásban, akkor kit bírságolnak?

Várhatóan a NAV 2018. évi bírságolási kézikönyve megadja majd a válaszokat. Figyelemmel követjük az aktualitásokat.

Forrás: http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/jo-lesz-ugyelni-uj-birsagot-vethet-ki-a-nav/