+36-1/461-8030 revol@revolution.hu

A napokban hozott döntést az Európai Bizottság egy speciális, magyar vonatkozású áfaügyben, amelynek kapcsán egyértelművé vált, akár késedelmi kamatra is jogosult lehet az adózó, ha az adóhatóság elhúzódó eljárása miatt csak késve kapja meg a visszaigényelt áfát.

A napokban hozott döntést az Európai Bizottság egy speciális, magyar vonatkozású áfaügyben, amelynek kapcsán egyértelművé vált, akár késedelmi kamatra is jogosult lehet az adózó, ha az adóhatóság elhúzódó eljárása miatt csak késve kapja meg a visszaigényelt áfát.

Az rsm.hu cikkében említett magyar vállalkozás 2011 szeptemberében igényelt vissza nagy összegű áfát, amelyet a NAV azonban csak több mint 2 évvel később utalt vissza.

A kiutalás előtt ugyanis a NAV kiutalás előtti áfa ellenőrzést tartott, amelyhez több alkalommal – három napos határidővel – kértek be különböző dokumentumokat a vállalkozástól. A késedelmes válaszadás miatt a NAV három ízben szabott ki késedelmi kamatot, arra hivatkozva, hogy ezzel akadályozzák a vizsgálat lefolytatását. A bíróságon azonban a vállalat azt állította, hogy az ellenőrzési eljárás nem a késedelmes adatszolgáltatás, hanem az adóhatóság cselekményei miatt tartott két évig.

A kiutalást követően aztán a vállalat késedelmi kamat megfizetését kérte a NAV-tól, amelyet az adóhatóság visszautasított, hivatkozva a késedelmes válaszadásokra. Az iratok szerint az első késedelmes adatközlés miatti bírságot 41 nappal a visszaigénylési kérelem benyújtását követően szabta ki a NAV, az első részkiutalást 755 nappal a bevallás benyújtását követően teljesítették, a jegyzőkönyv átadása pedig az utolsó adatközlési kérés után 539 nappal történt.

Az Európai Bizottság az adósemlegesség és a tényleges érvényesülés elve alapján megállapította, hogy a magyar szabályozás azzal nincs összhangban, hiszen a késedelmes szolgáltatás miatti mulasztási bírság jelenlegi hazai szabályozása miatt kizárja az adóhatósággal szembeni késedelmi kamatokra való jogosultságot.

Az Európai Bizottság figyelembe vette azt is, hogy az eljárás mely része volt az adóalany magatartásának betudható.

Végeredményben az Európai Bizottság arra a döntésre jutott, hogy a kamatigényt megtagadó szabályozás és az adóhatósági gyakorlat a jelen körülmények között ellentétes az uniós szabályozással.
Látszik tehát, hogy még olyan esetben is érdemes lehet késedelmi kamatot követelni, amikor laikusként azt gondolnánk, hogy semmi esély a behajtásra. A késedelmi kamat ugyanis jár.

Ne hagyja, hogy partnerei késedelmes fizetése miatt az Ön cégének legyenek likviditási gondjai. A kiállított számlák utáni késedelmi kamat számítása a rEVOL Express Pénzügy moduljával pillanatok alatt elvégezhető. Nézze meg a videót:
https://www.youtube.com/watch?v=9wq0lFUQzqQ

Forrás: http://rsm.hu/blog/2017/07/jar-e-kesedelmi-kamat-ha-az-adohatosagi-eljaras-elhuzodik